9,2
673 beoordelingen
Terug naar overzicht
FSP_Hydrogen_Fuelled_RC_Car_hero _dealers.jpg

Deze mini-Toyota rijdt op waterstof!

Radiografisch bestuurbare waterstofauto rijdt echt

Waterstofaandrijving ontwikkelt zich steeds verder en is op steeds grote schaal inzetbaar… maar ook op kleine schaal! Dat bewijst deze mini-Toyota Mirai. Deze radiografisch bestuurbare auto, gemaakt door het Britse bedrijf Bramble Energy in samenwerking met modelautofabrikant Tamiya, rijdt écht op waterstof. Net als de originele Toyota Mirai heeft deze mini-Mirai een waterstof-brandstofcel, maar dan uiterst klein. Bekijk de video!

Waterstof geschikt voor groot en klein

De radiografisch bestuurbare mini-Toyota Mirai in een schaal van 1:10 is het resultaat van een samenwerking tussen Bramble Energy – gespecialiseerd in waterstofbrandstofceltechnologie – en Tamiya – fabrikant van radiografisch bestuurbare auto’s. De twee partijen zijn door Toyota in het Verenigd Koninkrijk bij elkaar gebracht voor het bijzondere project. Hiermee wordt opnieuw aangetoond dat waterstof al zeer breed inzetbaar is en een enorme potentie heeft als dé aandrijving voor de toekomst, ook in uiterst kleine vorm.

FSP_Hydrogen_Fuelled_RC_Car_555_02.jpg
FSP_Hydrogen_Fuelled_RC_Car_1140_01.jpg
Grote kleine uitdaging

Als basis voor de mini-Toyota Mirai werd een standaard Tamiya TT-02 radiografisch bestuurbare auto genomen die je gewoon in de winkel kunt kopen. Het was voor Bramble Energy een grote uitdaging om de brandstofcel – die waterstof omzet in elektriciteit – zó klein te maken dat het past onder de carrosserie van zo’n kleine radiografisch bestuurbare auto, inclusief een controlesysteem en twee waterstoftankjes. Uiteindelijk is het de experts gelukt om het waterstofautootje volledig te laten functioneren. Met grote trots maakte de mini-Mirai zijn eerste ‘testrondjes’ door het miniatuurdorp The New Old Inn in het Britse Bourton-on-the-Water.

FSP_Hydrogen_Fuelled_RC_Car_1140_02.jpg
Aandrijving voor de toekomst

Voor zover bekend is de mini-Toyota Mirai de eerste radiografisch bestuurbare auto in Engeland die op waterstof rijdt. Het model laat zien dat waterstof ook voor kleine toepassingen de toekomst heeft. Het minuscule aandrijfsysteem van Bramble Energy levert een vermogen van 20 Watt, terwijl het waterstofautootje twee keer zo ver kan rijden dan een vergelijkbare radiografisch bestuurbare auto met conventionele batterijen. Tevens zijn de waterstoftankjes snel en eenvoudig verwisselbaar, net als AA-batterijen. Of radiografisch bestuurbare auto’s met waterstofaandrijving ook voor consumenten beschikbaar worden, moet de toekomst uitwijzen.

FSP_Hydrogen_Fuelled_RC_Car_555_01.jpg
Meer info over de Mirai Plan een proefrit Inschrijven Toyota nieuwsbrief