9,2
673 beoordelingen
Terug naar overzicht
Toyota-Mirai-zakelijk-rijden-hero.jpg

Zakelijke voordelen van de Mirai

Slechts 12 procent bijtelling in 2021

De nieuwe Toyota Mirai ziet er met zijn stijlvolle coupéstyling waanzinnig mooi uit. En met een sportief weggedrag biedt de Mirai meer rijplezier dan ooit. Echt een auto die je met het hart koopt. Maar ook als je de waterstofauto nuchter en zakelijk bekijkt, kun je niet om hem heen. Als leaserijder profiteer je bijvoorbeeld van 12 procent bijtelling. En ook voor ondernemers valt er veel voordeel te behalen.

Grote milieuvoordelen

De lagere bijtelling van 12 procent geldt vanaf 2021 en wordt berekend over de volledige aanschafprijs van de nieuwe Toyota Mirai (vanaf 65.995 euro). Bij andere volledig elektrische auto’s geldt een grens van 40.000 euro. Over het resterende bedrag van de aanschafwaarde betaal je meer bijtelling, namelijk 22 procent, net als bij een auto die op benzine of diesel rijdt. Dat dit bij de nieuwe Toyota Mirai niet het geval is, heeft veel te maken met de grote milieuvoordelen die zijn innovatieve brandstofceltechnologie biedt. Waterstof dat met groene energie is gemaakt, is bijvoorbeeld volledig CO2-vrij.

Toyota-Mirai-zakelijk-rijden-555-front.jpg
Toyota-Mirai-zakelijk-rijden-1140-blue.jpg
Toyota-Mirai-zakelijk-rijden-555-dark.jpg
Geen aanschafbelasting, geen wegenbelasting

Voor de nieuwe Toyota Mirai hoeft geen aanschafbelasting (bpm) en wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting, mrb) betaald te worden. Als ondernemer kun je bovendien de fiscale (belastbare) winst van je onderneming verlagen. Voor waterstofauto’s zoals de Mirai – overigens een van de weinige op de markt – hanteert de Belastingdienst namelijk een milieu-investeringsaftrek (MIA) van 36 procent, een subsidie op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Dit percentage wordt in mindering gebracht op het investeringsbedrag van de Mirai.

Meer info over de Mirai Meer over waterstof
Minder belasting

Een subsidieregeling die vaak met de MIA wordt gecombineerd is de VAMIL. Dit staat voor Willekeurige afschrijving milieu-investeringen en is ook van toepassing op de nieuwe Toyota Mirai. Als ondernemer kun je hiermee tot 75 procent van de investering op elk willekeurig moment afschrijven. Door sneller af te schrijven, verminder je wederom de fiscale winst en betaal je in het jaar van de afschrijving minder belasting. Dat moet elke ondernemer als muziek in de oren klinken.

Toyota-Mirai-zakelijk-rijden-555-headlight.jpg
Toyota-Mirai-zakelijk-rijden-1140-back.jpg
Enige uitstoot is waterdamp

De Mirai rijdt volledig elektrisch, zónder snoer en stekker. Je gooit de Mirai net als met een benzineauto in enkele minuten vol, alleen dan met waterstof. Dat kan op meer plekken dat je wellicht denkt. Bovendien breidt Nederland het aanbod aan waterstofstations flink uit, naar 50 stuks in 2025, een heel eind in de goede richting als je bedenkt dat de nieuwe Toyota Mirai een actieradius tot 650 kilometer heeft. De enige uitstoot hierbij is waterdamp. Een verstandige keuze dus, die Mirai. En daarbij maakt je hart een sprongetje als je zijn fraaie coupéstyling ziet.

Houd me op de hoogte Meer info over de Mirai Inschrijven Toyota nieuwsbrief